Å begynne som kateterbruker kan være en utfordring — spesielt hvis du aldri har prøvd det før. Derfor har vi samlet nyttig informasjon som kan hjelpe deg til å føle deg tryggere med selvkateterisering — uansett om ditt behov for kateter er midlertidig, langvarig eller permanent.
Det er viktig å huske at veiledning og instruksjon i kateterisering alltid bør komme fra helsepersonell, som en lege eller sykepleier. All informasjon her er ment som et supplement til de instruksjonene legen din allerede har gitt. Ved spørsmål eller tvil, bør du alltid kontakte en lege eller sykepleier.
Her går vi gjennom viktige punkter om valg og korrekt bruk av kateter. Om du trenger ekstra støtte eller veiledning, gir vi også tips til hvor du kan få gratis hjelp: hos Coloplast Assistanse. Les videre for å bli tryggere på selvkateterisering.
Hva er et kateter?
Har du aldri brukt et kateter før kan det være vanskelig å forestille seg hvordan det er. Et kateter for menn er et lite rør som hjelper deg med å tisse hvis du ikke kan tømme blæren selv. Røret føres inn i blæren gjennom urinrøret, hvor urinen strømmer ut gjennom kateteret. Spissen på kateteret er avrundet og har to små hull som urinen renner gjennom.
Hvilke typer kateter finnes det for menn?
Det kan være mange grunner til at du trenger kateter som mann. En av de vanligste årsakene er urinretensjon, hvor blæren ikke tømmes helt når du går på toalettet. Dette kan for eksempel skyldes blokkeringer i urinveiene, som en forstørret prostata som hindrer fri urinstrøm. I slike tilfeller kan et engangskateter være en god løsning. Et engangskateter er en metode for blæretømming hvor du flere ganger per dag fører kateteret inn i urinrøret, lar urinen renne ut, og fjerner det når blæren er tom.
I andre tilfeller kan et permanent kateter være nødvendig, for eksempel om du har skader på nervesystemet som følge av sykdommer som multippel sklerose, Parkinsons eller ryggmargsskader, som påvirker kontrollen over blæretømming. Operasjoner i underlivs- eller bekkenområdet kan også føre til behov for enten et midlertidig eller et permanent kateter, avhengig av om det er midlertidig under helingsperioden, eller om blærekontrollen ikke vender tilbake.
Bruker du engangskateter er det viktig å undersøke de ulike katetertypene, da de kan variere i materiale og lengde. Du bør rådføre deg med helsepersonell før du velger, da det rette valget kan påvirke både komfort og sikkerhet. Dersom du har spørsmål omkring bruk av Coloplasts katetre, kan du kontakte Coloplast Assistanse — et gratis tilbud for deg som kateterbruker med behov for veiledning.
Hva er kateter for menn laget av?
Kateter for menn lages i ulike materialer, alle med spesifikke egenskaper og fordeler.
PVC (Polyvinylklorid): PVC brukes ofte i medisinsk utstyr, inkludert kateter, da det er lett å forme. For å gjøre PVC fleksibelt, tilsettes myknere som ftalater, men studier tyder på at langvarig eksponering kan ha negative konsekvenser for både helse og miljø. Om du har bekymringer om ftalater, kan du kontakte Coloplast Assistanse for gratis veiledning fra erfarne sykepleiere.
Silikon: Silikonkateter er populære på grunn av mykheten og komforten de gir uten tilsatte myknere. Silikon er skånsomt mot kroppen, irriterer urinveiene mindre og tåler varme, som gjør det lett å sterilisere, og derfor godt egnet for langvarig bruk.
PU (Polyuretan): Polyuretan er både solid og fleksibelt, som gjør PU-kateter lett å føre inn. PU inneholder ingen myknere og motstår både fukt og bakterier, noe som reduserer infeksjonsrisikoen.
Silikon- og PU-kateter er generelt gode valg for komfort og sikkerhet uten myknere. For å finne det beste materialet for dine behov, bør du snakke med legen din. Husk at du også kan få ekstra veiledning fra Coloplast Assistanse.
Hvordan velger man riktig kateter for menn?
Valget av kateter avhenger av flere faktorer, som lengde, materiale og tykkelse, som alle skal passe dine behov. Menns urinrør er typisk 15-20 cm langt, så det er viktig å velge et kateter som er litt lengre enn urinrøret for å sikre at kateterhullene når opp i blæren. Ellers kan urinen ikke renne fritt ut.
Når du som mann velger kateter, har du hos Coloplast tre varianter å velge mellom: SpeediCath®Standard, SpeediCath® Flex og SpeediCath®Compact Mann. Standardkateteret har full lengde, mens kompaktkateter, som SpeediCath®Compact Mann, har en teleskopfunksjon som gjør dem diskré og lette å transportere. Denne funksjonen gjør dem ideelle for deg som ønsker en mindre løsning. SpeediCath® Flex har en fleksibel spiss, som sikrer enkel innføring og behagelig passasje gjennom urinrøret.
Kateterstørrelsen måles i diameter og angis i Charrière (Ch). Mange voksne starter med størrelse Ch12 (1Ch = 0,33 mm i diameter). Din lege eller sykepleier kan hjelpe deg med å finne riktig størrelse og sikre at kateteret er komfortabelt og passer dine behov.
Uansett hvilken type kateter du velger, bør du sikre deg at det er overflatebehandlet. Dette er viktig for å unngå infeksjoner og skade på slimhinner i urinrøret. Om du er usikker på hvilket kateter som er best for deg, bør du kontakte din lege eller sykepleier.
Har du spørsmål? Kontakt Coloplast Assistanse
Hvis du har spørsmål om bruk av kateter eller om ulike typer, kan du kontakte Coloplast Assistanse. Det er et gratis tilbud for deg som bruker kateter.
Du kan kontakte Coloplasts sykepleiere på telefon +47 22 57 50 20, via e-post assistanse@coloplast.com eller kontaktskjema. Sykepleierne er tilgjengelig på telefon alle hverdager fra kl. 09:00-16:00 — uansett hvilke spørsmål du måtte ha, kan du være trygg på at de gjør sitt beste for å hjelpe deg.
Husk at du også kan bestille gratis vareprøver hjem fra Coloplasts sortiment. Det er en god mulighet for deg som nettopp har begynt med kateter eller bruker kateter, men ikke vet hvilken type du bør velge.